Het Franse overheidsfonds voor slachtoffers van terreuraanslagen loopt razendsnel leeg. Ook Fransen die in de buurt waren, willen een graantje meepikken en claimen slachtoffer te zijn.
Sinds februari is de Franse president Hollande in gesprek met Frankrijks grootste verzekeraar AXA SA en andere grote spelers hoe verzekeraars het overheidsfonds kunnen versterken. Dit schrijft The Wall Street Journal. Frankrijk heeft een overheidsfonds waar slachtoffers van terreuraanslagen aanspraak op kunnen maken. AXA topman Jacques de Peretti lichtte analisten vrijdag in over de gesprekken, Franse ambtenaren lieten weten in september een overeenkomst te verwachten.
Allesbehalve een overbodige luxe, want als gevolg van de toename van het aantal aanslagen loopt dat regeringsfonds sneller leeg dan verzekeraars haar kunnen bijvullen. Het fonds, Le Fonds de Garantie des victimes des actes de Terrorisme et d’autres Infractions (FGTI), werd in 1986 opgericht om te voorkomen dat Franse verzekeraars onbedoeld een markt voor terreur zouden creëren. En om individuele verzekeraars financieel af te schermen van peperdure terreuraanslagen.
Negatieve balans
Verzekeraars zijn door de Franse overheid verplicht het fonds te financieren. Dit doen ze door op elk van de naar schatting 80 miljoen polissen die de Fransen hebben afgesloten een speciale terreurbelasting heffen. Hoewel Parijs die belasting in januari nog verhoogde van 3,30 euro naar 4,30 euro per polis, zegt de verzekeringsbranche dat dit onvoldoende is.
Zelfs nog voor de aanslag op de redactie van satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in januari 2015 keerde het fonds meer uit dan dat er binnen kwam. Dit jaar werd er nog meer uitgekeerd dan in 2015 waardoor een substantieel deel van de 1,3 miljard euro dat het fonds eind 2015 aan reserves had verdween.
Naar verwachting zullen de aanslagen in november in Parijs waarbij 130 mensen omkwamen de komende jaren leiden tot claims ter waarde van 350 miljoen euro. Volgens Françoise Rudetzki van het FGTI heeft het fonds tot nu toe zo'n 2300 slachtoffers van die aanslagen schadeloos gesteld. Maar dan volgt Nice met 84 doden en honderden gewonden, wat ook weer tot kostbare en complexe claims gaat leiden.
Niet gewond, toch vergoeding
Complex? Jazeker, in de statuten van het fonds staat namelijk dat iedereen die zich, op het moment van de aanslag binnen een door de overheid bepaalde omtrek van een terreuraanslag bevond, zich slachtoffer mag noemen. Zelfs zonder fysiek verwond te zijn.
Die fondsclausule lijkt onbedoeld een nieuwe markt in het leven te hebben geroepen - steeds meer mensen weten immers de weg naar het fonds te vinden en claimen slachtoffer te zijn van een terreuraanslag. Volgens het hoofd Terorisme van Europa's grootste verzekeraar Allianz SE misschien een symptoom van de uit de VS overgewaaide claimcultuur.
Familieleden van in Nice omgekomen slachtoffers kunnen rekenen op een vergoeding van 40.000 euro, wie gewond raakte wordt vergoed naar ratio van de ernst van de verwondingen. Eind juli had de Franse overheid al voor zo'n 300.000 euro uitgekeerd aan de slachtoffers van Nice.
Wie overigens een beroep doet op het staatsfonds kan daarnaast ook nog eens bij zijn of haar eigen verzekeraar aan de bel trekken. Wat voor sommige verzekeraars aanleiding is om hun polissen aan te scherpen, aan te passen en nieuwe verzekeringen in het leven te roepen.
Zo riep Allianz vier maanden na de aanslag op Charlie Hebdo een aparte terrorismeverzekering in het leven. Niet bepaald wat de Franse staat voor ogen had met de oprichting van het garantiefonds in 1986.
En hoe zit dat hier?
Ook Nederland kent zijn eigen fonds. Dankzij een speciale terrorismeclausule zijn particulieren verzekerd tegen schade als gevolg van terreuraanslagen. Naar aanleiding van de aanslagen op het WTC en in Madrid richtte het Verbond van Verzekeraars in 2003 de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden NHT op. Loop je hier of in het buitenland schade op door een aanslag, dan krijg je die vergoed.
Althans, in 95 procent van de gevallen. Waren tot een paar jaar terug alle Nederlandse aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen bij de NHT aangesloten, de afgelopen jaren zijn een paar aanbieders met overlijdensrisicoverzekeringen op de markt gekomen, waarbij dat niet meer het geval is. Weten of jouw verzekeraar wel is aangesloten bij de NHT? Klik dan hier.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl